Bristfälliga fogar kan resultera i mycket tråkiga konsekvenser med tiden. Onödiga kostnader som lätt hade kunnat undvikas med rätt kompetens, rätt förutsättningar och rätt material. I den här texten går vi igenom vad du riskerar när du tar genvägar med byggnadens fogarbeten.
Vi på Fog- och Brandskyddsföretagen arbetar för rätt konstruktion av fogar, rätt konstruerade brandtätningar och fackmannamässigt arbetsutförande av fogning och brandtätning i byggnader.
För att åstadkomma ett bra resultat är rätt förutsättningar grundläggande. Det kan handla om temperaturer, luftfuktighet, underlag eller andra ytter faktorer. Dessvärre ser vi i branschen att rätt förutsättningar inte alltid kan ges för våra medlemmar.
– Pressade byggtider är inte sällan förekommande och bidrar till en tendens att ta genvägar. Entreprenörer pressas och känner sig tvungna att göra avvikelser som senare kan få stora konsekvenser, säger Mats Jansson, ordförande för Fog- och Brandskyddsföretagen.
Det kan kosta pengar efter dålig fogning:
- Reparationskostnader: Bristfälliga fogar kan orsaka fuktskador och läckage som kräver omfattande och dyra reparationer.
- Energiförluster: Bristfälliga fogar leder ofta till ökade energikostnader eftersom byggnaden förbrukar mer energi för att behålla önskad temperatur.
- Värdeminskning: Skador relaterade till otillräckligt fogningsarbete, såsom fuktproblem, kan sänka byggnadens marknadsvärde.
- Försämrad produktivitet: I kommersiella fastigheter kan en dålig inomhusmiljö som uppstår på grund av bristfälliga fogar minska personalens effektivitet.
- Underhållskostnader: Dåligt utförda fogar kräver ofta mer frekvent underhåll och tidigare byte än korrekta fogar.
Exempel på när kostnaden skenar
Låt oss säga att vi har en byggnad som är 20 våningar hög, byggd i betongelement. Byggnaden är cirka 60 meter hög och endast tillgänglig via ställning under en begränsad tid.
Väder och vind är helt avgörande om det överhuvudtaget går att montera. Sammantaget är tidsperioden för utförandet tämligen litet. Entreprenören tvingas av sin beställare att prima på fuktiga ytor och montera fogmassan i regn.
Problemen uppdagas
Efter 10 månader upptäcks läckage i några av rummen på plan 12. Parketten har rest sig och det syns tydliga spår av fukt längs yttervägg. Man kallar till en okulär besiktning tillsammans med materialleverantör och utförare.
Ett dragprov på fasadfogarna visar att massan släpper från underlaget vid lätt belastning. Vid en närmare kontroll av fogmassan upptäcks att den inte har rätt klassning för fasadfogning, samt att primern saknar ett täckande skikt. Fogöppningarna är generellt underdimensionerade.
Problemen uppdagas under senhösten och åtgärder måste vidtas omedelbart. Efter utredning bestäms att två vertikala fogar skall bytas så snart som möjligt. Den totala längden är 200 löpmeter och mängden fogmassa uppgår till 40–45 liter. 1 liter primer ska användas.
Kostnad för att åtgärda problemen
Eftersom tillgängligheten är begränsad, då det inte är möjligt att montera ställning eller komma åt med mobilkran, måste det arbetas med repklättring (rope access).
Personalen som ska åtgärda skadan behöver utbildas i fogning i byggnader (FIB) för att uppfylla Fog- och Brandskyddsföretagens krav. Både rivning av den gamla fogen och montering av den nya sker med repklättring.
När väl väder och vind tillåter så kan man till sist åtgärda skadan. Summan landar på 850 000 kronor.
Vad var problemet?
- Med felaktigt dimensionerade fogöppningar kan inte fogmassan uppta de rörelser som sker i konstruktionen.
- Fel fogmassa för fasadfogning har använts och en ofullständig primerbehandling har skett på målad fogkant.
Så undviker du onödiga kostnader efter fogning
Vänd dig alltid till en auktoriserad entreprenör för fogarbeten. Här hittar du vår lista över auktoriserade entreprenörer som har rätt utbildning och kunskap för att utföra jobben. Ställ krav på att fogöppningar och element är rätt dimensionerade och monterade från början. Då undviks dyra efterjusteringar.
Följ alltid leverantörens och Fog- och Brandskyddsföretagens metodanvisningar. I detta ingår även att kontrollera saker som ligger utanför fogentreprenörens makt, till exempel att rätt fogbredd finns mellan element. Med för smal fogbredd har inte fogentreprenören rätt förutsättningar att skapa korrekta, fungerande lösningar och då måste fogöppningen i elementen sågas upp.
Se till att alltid arbeta med CE-märkta system som har rätt klassning för ändamålet. Genom att anlita montörer med rätt utbildning och auktorisation, skapa rätt förutsättningar och arbeta med rätt material får beställaren täta och snygga fogar med en mycket lång livslängd. Dessutom förbättrar du chanserna avsevärt för att undvika onödiga kostnader längre fram.