Miljökrav tvingar fram ohållbara materialval

Att bygga för framtiden och att skapa hållbara lösningar – det är saker som vi på Fog- och Brandskyddsföretagen tar på största allvar. Men miljöstyrning och hårda miljökrav gör idag att marknadens bästa fogmassor inte alltid kan användas – på grund av arbetsmiljön för våra montörer. Det anser vi är en olycklig utveckling.

Många miljökrav och miljöstyrningsarbeten i Sverige syftar till att ta ett helhetsgrepp om miljöfrågor. Det innebär att både ekologisk miljö och arbetsmiljö vägs in när beslut ska fattas i byggprojekt.

Intentionen med de hårda miljökraven i branschen är god. Fog- och Brandskyddsföretagen vill givetvis också att de material vi använder och monterar in våra fastigheter har en så låg miljöpåverkan som möjlig.

– Men tyvärr bidrar många av de nuvarande kraven till att man tvingar fram materialval som på lång sikt inte är hållbara, säger Johan Olofsson, förbundssekreterare för Fog- och Brandskyddsföretagen.

Eftersom vissa fogmassor klassas som härdplast, innebär dessa produkter en arbetsmiljöbelastning för den som har till uppgift att applicera fogmassan. De hårda miljökraven leder därför till att många av marknadens bästa fogmassor blir bortvalda, till förmån för kemiska produkter som är snällare i applikationsögonblicket – men som är betydligt känsligare och med betydligt sämre hållbarhet.

– Våra medlemmar har adekvat utbildning, använder rätt skyddsutrustning när de arbetar och har kunskap om hur de ska hantera fogmassan utan att skadas av den. När fogmassan väl har härdat så påverkar den inte personerna som kommer att bo i fastigheten. Vi anser därför att man gör ett felaktigt miljöval när man väljer bort dessa produkter.


”Måste skilja på arbetsmiljö och miljö”

Problemet blir som tydligast när beställare vill bygga en fastighet och siktar på de högsta miljökraven och certifikaten, utan att själv förstå vilka materialval det leder till. När det gäller fogmassor är det alltså arbetsmiljön för montören som gör att vissa fogmassor inte kan användas – inte fogmassans påverkan på den ekologiska miljön.

– Man måste skilja på arbetsmiljö och miljö. Det gör man inte i nuläget på vissa miljöstyrningsföretag, säger Johan Olofsson.

Auktoriserade medlemmar i Fog- och Brandskyddsföretagen lämnar 5 års garanti på utförda arbeten. Det är en branschstandard vi är stolta över och som har stöd i Boverkets skrifter för långa garantitider, som också menar att 5 års garantitid är en lång garanti.

Boverket skriver dock att en förutsättning för dessa långa garantitider är att entreprenören som utför jobbet måste ha rätt att välja material.

– Där anser vi att nuvarande miljökrav gör att våra medlemmar blir bakbundna, eftersom de bästa fogmassorna inte kan användas. På sikt kan det leda till att fler fogningsarbeten behöver göras om i framtiden. Det om något är en miljöbelastning.