Skapa rätt förutsättningar för brandskydd

Dagligen ser våra medlemmar brister och direkta felmontage i det passiva brandskyddet. Genom samverkan och bättre kommunikation kan vi nå både kostnadseffektivitet och säkrare byggnader med ett korrekt brandskydd. Här följer några viktiga tips på hur rätt förutsättningar för brandskydd kan skapas tidigt i projektet.

Att säkra det passiva brandskyddet kan aldrig vara en efterhandskonstruktion. Förutsättningar som krävs för ett korrekt och godkänt montage måste skapas tidigt i projektet och involverar flera olika aktörer som måste kommunicera med varandra för att få bästa resultat kostnadseffektivt.

Ett undermåligt brandskydd orsakar osäkra byggnader och riskerar att utsätta andra för fara. Utöver det rent humana, kan felmontage och bristande förutsättningar bli riktigt kostsamt. Att åtgärda felaktigheter i brandskyddet i efterhand är mycket tidskrävande och risken är överhängande att ett korrekt brandskydd ej kan uppnås.

Söker du efter en entreprenör som kan utföra arbete gällande passivt brandskydd? I vår medlemslista hittar du samtliga medlemmar med auktorisation för detta – som följer gällande lagar och regler.

Minimikrav måste uppfyllas

Genomföringar i brandcellsgränser kräver en spalt runt om installationen och ingen del får ligga mot en sidokantyta. Det är ett minimikrav för att drev och brandfog skall kunna monteras med rätt fogbredd och rätt djup. Håltagningen måste vara tillräckligt stor. Före håltagning måste man veta följande:

  • Om det är ett rör – är det plast (brännbart), stål (obrännbart), vilken diameter, vilken godstjocklek, etc.?
  • Ska det isoleras, i så fall med vad? Är isoleringen av stenull, glasull, cellgummi eller PE-isolering?
  • Vilken tjocklek har isoleringen? Är den bruten eller genomgående?
  • Vid eldragning, är det enskilda kablar som går igenom eller är de en större bunt? Ska kablarna dras i ett skyddsrör, är det flera skyddsrör med kablar i samma håltagning? Kabelstege och om den är genomgående.

Rörläggaren informerar om vad det är för typ av rör, diameter samt godstjocklek. Isoleraren informerar vad det är för isolering, vilken tjocklek den har och om den skall vara genomgående. Elektrikerna informerar hur kabeldragningen ska vara.  Därefter tar man höjd för brandtätningen som kräver 15-20mm runt om. Detta sammantaget bestämmer vilken storlek på håltagningen det skall vara.

Kommunikationen är A och O

Saknas information om ovanstående punkter saknas oftast förutsättningar för att göra en godkänd brandtätning. Då måste förutsättningar skapas i efterhand, om det är möjligt, eller så måste en dyrare lösning tas fram. Ofta är det tidskrävande, vilket gör att kostnaderna ökar markant och risken för att inte kunna göra ett korrekt montage är överhängande.

Tänk efter före!

Därför är det av största vikt att brandtätningsentreprenören involveras tidigt i projektet. Då kan informationen delges om vad som krävs för att enkelt och kostnadseffektivt montera en godkänd brandtätning.

Alla montage ska vara testade och funktionskraven uppfyllda, både E (integritet) och I (isolering), samt att tidskravet är uppnått. En testad och godkänd lösning styrks alltid i tillhörande montageanvisning, som tillhandahålls av materialleverantören.

Det ligger i allas intresse att brandskyddet i samhället utförs korrekt och uppfyller de lagar och regler som gäller. Att anlita auktoriserade entreprenörer med rätt kompetens och involvera dem tidigt i projektet, ser till att arbetet blir korrekt utfört.

Vår kunskap – er trygghet!